duminică, 6 decembrie 2009

Sanatate Holistica si Fiinta Teologica a Omului!

Sanatatea fizica ,mentala si spirituala are radacini in ,,fiinta teologica,, innascuta a fiecaruia dintre noi.
Sanatatea fizica impreuna cu cea mentala este strans legata de cea spirituala(comuniunea cu divinitatea) motiv pentru care nu de putine ori sistemul medical isi demonstraza neputina in fata unor probleme neidentificate de sanatate, reclamate de pacienti.

Sistemul de sanatate impreuna cu celelalte domenii politice ,sociale si economice trebuie sa-si gaseasca un mod de abordare integrativ in relatia cu pacientii in special si cu populatia in general.

Acest aspect este analizat de oamenii de stiinta inca de la inceputul anilor '70, in America si cu oarecare timiditate la inceputul anilor '90 in Europa si restul continentelor.

Oamenii de stiinta au analizat indeaproape legatura indispensabila intre minte, corp si misticism(comuniunea cu divinitatea).

Acestia au ajuns la concluzia ca sistemul social,economic, cultural si nu in ultimul rand sistemul de sanatate trebuie sa-si reorienteze activitatile cu predilectie spre o ,,VIZIUNE SISTEMICA,,

Viziunea sistemica isi concentreaza atentia pe fiintele vii si legatura acestora interdependenta, avand totodata fiecare grup sistemic, potentialul de autoorganizare.

Sanatatea populatie este strans legata de mediul in care traieste, de aceea intelegerea necesitatii de a fi mult mai atenti cu mediul inconjurator si la relatiile interumane pe care le construim , acasa cu familia si cu societatea in ansamblul ei.

Sanatatea fizica a populatie este strans legata de sanatatea mediului inconjurator, de gradul de civilizatie in raport cu natura si cu semenii nostrii, motiv pentru care este impetuos necesar sa intelegem sensul cuvantului ,,fiinta teologica,,!!!

Dumnezeu este Natura si Natura este Dumnezeu !!!....si comportamentul ''agresiv'' fata de natura este un comportament ''agresiv ''fata de Dumnezeu.

Defrisarea abuziva a padurilor, deversarea deseurilor toxice in apa si exploatarea excesiva a mineralelor sunt doar cateva dintre multele agresivitati la care este supus mediul inconjurator.

Aceste agresivitati isi gasesc corespondentul si in gradul nostru de civilizatie, compasiune, afectiune si sprijinul nostru fata de semenii aflati in diferite probleme atat materiale cat si pecuniare.

Acest aspect al agresivitatii l-am identificat in nenumarate randuri si in exploatarea omului de catre om, acestea culminand nu de putine ori in convulsii sociale, razmerite sau chiar razboaie.

Fiinta teologica este un ,,DAR,, de la Dumnezeu, ''DAR'' care s-a impartit in mod egal si cu aceeasi putere launtrica, DAR care nu a fost acordat in mod discretionar pe confesiuni religioase, ,,DAR,, care este singura mostenire pentru care in eternitate si in functie de modul de folosinta al acesteia, vom fi plasati intr-o zona s-au alta al Universului.

Sanatatea fizica, mentala si spirituala(HOLISMUL)sunt strans legate in primul rand de modul de constientizare ca fiind ,,fiinte teologice,,.

Constiinta fiecaruia dintre noi poate sa ne faca buni sau rai, sanatosi sau bolnavi....constiinta este singura care poate indica gradul de responsabilitate pentru fiecare dintre actiunile noastre atat in sens pozitiv cat si in sens negativ.

Decizia de a-ti recapata starea de sanatate robusta este strans legata de modul de constientizare si de modul asumarii gradului de reponsbilitate pentru declansarea acestui proces nu de putine ori dificil.

Asumarea responsabilitatii individuale impreuna cu asistenta medicala adecvata este singurul mod prin care starea de sanatatea populatiei va cunoaste o inbunatatire semnificativa.

De aceea este necesar sa intelegem modul nostru de raportare la mediul inconjurator, la dezvoltarea economica, relatiile cu semenii nostrii, scotand in valoare atat sanatatea fizica, mentala cat si cea spirituala si constientizarea in tot si in toate ca ,, fiinte telogice,,

Cabinet de Medicina Naturiste si Tehnologie BioInformatica

BioInformatician, Gabriel Ilasoaia

Niciun comentariu: