luni, 8 februarie 2010

Cultura Ecologica!....intre demnitatea umana si durabilitatea vietii!

Demnitatea umana si cultura ecologica reprezinta sensul durabilitatii vietii prin intermediul unor retele ecologice atat energetice cat si materiale.
Fenomenul retelelor ecologice sunt in totala opozitie cu ascensiunea capitalismului global, capitalism care se preocupa cu retelele de fluxurile financiare si informationale.

Scopul economiei globale este sa maximalizeze avutia si puterea elitelor sale, determinand polarizarea si excluziunea sociala, in timp ce retelele ecologice au ca scop ecodesignului, maximalizand durabilitatea vietii.

Formele curente ale capitalismului global sunt nedurabile ecologic si social neavand incorporate valorile demnitatii umane si durabilitatii ecologice.

Uzura demnitatii umane se reflecta prin acumularea bunurilor materiale cu mult peste necesarul de consum si etalarea bogatiei printr-un consum ostentativ a unor categorii sociale privilegiate.
Exemple in acest sens sunt cladirile mari tixite cu obiecte din zonele rezidentiale in care stationeaza un numar mare de autoturisme.
Observam la familiile detinatoare de mari venituri o crestere exponentiala a spatiilor de locuit in raport cu necesarul real, cu toate ca marimea familiilor din aceasta categorie sociala este in scadere.
Fenomenul de mai sus isi are substratul in castigurile financiare uriase castiguri care merg mana in mana cu glorificarea consumului material.
Glorificarea consumului material intareste iluzia oamenilor ca acumularea de bunuri materiale este calea regala spre fericire,transformat fiind chiar intr-un scop al vietii.
Acumularea de posesiuni are ca valori favorizate, expansiunea, competitia si o constiinta ,,centrata pe obiecte,, excluzand din start relatiile afective cu oamenii si natura.

Schimbarea sistemului de valori cu cerintele demnitatii umane si ale durabilitatii ecologice este imperios necesar avand in vedere consecintele nefaste din punct de vedere economic si social asupra individului in special si al societatii in asansamblu.

De aceea, cultura ecologica necesita o gandire sistemica in termeni de relatii, context, modele si procese, intr-o tranzitie de la o economie a bunurilor materiale la o economie a serviciilor si a bunurilor.

O economie a serviciilor -si-fluxurilor transforma deseurile in resurse si sunt generate noi canale de venituri, sunt create produse noi, productivitatea va fi in crestere si in limitetele ecologice, deschizand drumul dezvoltarii diversivficarii, inovatiei si creativitatii.

Acest fenomen va crea noi locuri de munca revitalizand comunitatile locale, va inlocui extragerea resurselor si de acumulare a produselor si a deseurilor cu fluxurile ciclice de materie si energie ; de la concentrarea pe obiecte si resurse naturale, la concentrarea pe servicii si resurse umane; de la cautarea fericirii in posesiunile materiale, la gasirea ei in relatii de ingrijire si afectiune.


Cabinet de Medicina Naturista si Tehnologie BioInformatica
Gabriel Ilasoaia

Niciun comentariu: