duminică, 1 iulie 2012

Organismul uman, o maşină cu inteligenţă divină !


Pentru a inţelege mai bine cum functionează corpul  nostru,  este necesar să facem o analogie intre un autovehicul(maşina)  şi organismul uman.
Scopul pentru care a fost construit autovehicolul este acela de transporta la destinatia prestabilita, persoane s-au bunuri.
Acelaş scop il are si organismul nostru, de a transporta la destinaţie(trecerea din fiinţă in nefiinţă), persoane(sufletul) si bunuri(faptele noastre).
Fiecarui om la naştere îi este atribuit acest mijloc de transport, pe care îl numim:corpul fizic.
Corpul fizic este inzestrat cu inteligenţa divina(mental-emotionalul), cu scopul de a obtine pe toata perioada existentei noastre pe pămant, bunurile(faptele) pentru persoana(sufletul) prin care se atinge scopul final al existentei noastre in lumea materiala.
Autovehicolul construit de om este un conglomerat de metal, bine structururat, oferind confort celui care il foloseşte, fiind inzestrat cu inteligenta finita oferita de inventator, cu scopul de a transporta in bune conditii, persoane si bunuri la destinatie.
Mecanismul de functionare al autovehicolului este asemănător  mecanismului de funcţionare al organismului uman, dupa cum urmeaza:
-          Autovehicolul are nevoie de combustibil(hrană) prin intermediul căruia este pus in mişcare, motorul(pistoane,aprindere,arderea) transmiţand putere roţilor de a efectua mişcarea de deplasare.
-          Organismul uman are nevoie de combustibil(hrană),prin intermediul căreia este pus in mişcare
motorul(sistemul digestiv,stomac,ficat,pancreas,etc.),transmiţand(sistem sangvin,inima, sistem nervos, glande, creier)putere organismului de a efectua mişcarea de deplasare, gandire, văz, auz, etc.

Ambele autovehicole de transport(maşina si organismul uman), are in posesie chiar din „fabrica” manualul de bună exploatare şi intretinere.
Autovehicolul deţine cartea tehnică prin care se pun la dispoziţie utilizatorului, informaţii despre modul de intreţinere si buna exploatare.
Modul in care este intreţinut si exploatat autovehicolul, asigura si garanţiile oferite de constructor.
Organismul uman deţine cartea tehnică(inteligenţa interna) oferita la naştere şi prin care avem posibilitatea de a acumula cunoştintele necesare pentru a întreţine şi exploata in bune condiţii, acest vehicol de transport, corpul fizic.

Oamenii  fiind inzestraţi cu inteligenţa divină, avand ca scop pe tot parcursul vieţii de a obtine cat mai multă  hrană spirituala(faptele bune) pentru  omul veşnic(sufletul), este cu mult mai important sa oferi m sănătate(stare de bine) in permanenţă,corpului fizic.

Pentru ca informaţiile  despre sănătate sa fie utilizate cat mai bine posibil, vom oferi  cititorului posibilitatea de a face o călătorie interesantă in corpul fizic şi  pentru a inţelege totodată cum funcţionează organismul nostru.

Începem cu cavitatea bucală(gura) şi observăm aici ca suntem întampinaţi in momentul ce alimentele intra in cavitatea bucală de o cantitate mare de salivă. Saliva are rolul de a ajuta masticaţia, avand in conţinutul acesteia si anumite enzime digestie(amilaza) prin care incepe procesul digestiv.
Este foarte important de reţinut, faptul ca o masticaţie insuficienta a alimentelor in gura, ingreunează procesul de digestie.
Continuăm călătoria noastră si deodată incepem sa coborăm abrupt pe un canal numit esofag si printr-o poartă(sfincterul esofagian), intram intr-o incapere voluminoasa(stomacul) unde suntem împroscaţi cu diferite lichide(acid clorhidric, enzime), majoritatea cu rolul de a descompune alimentele cu care am venit.
Cu cat numarul de alimente consumate la o masă este mai mare, cu atat cantitatea de lichid(acid clorhidric) este mai mare.
Observăm ca in stomac, carnea -proteina animală- painea(glutenul), cartoful-(amidonul), amestecate, provoacă  acidul clorhidric să-si maresca cantitatea, procesul digestiv fiind incetinit , şi   alimentele incep sa se transforme in mici  cocolaşe(procesul de aglutinizare).
Continuam călatoria noastra impreuna cu alimentele, cu formele lor bizare si cu un acid urat mirositor(procesul de descompunere  a fost inlocuit in mare pare de procesul de putrefacţie) si ajungem la iesirea din stomac(sfincterul piloric) şi aici întalnim sute de bacterii care devorează peretele(mucoasa) sfincterului piloric, provocănd sangerari.Mergem mai departe şi suntem  întampinati cu o cantitate mare de mucus protector(intrarea in duoden).
Avem aici glandele Brunner  care produc acest mucus pentru protectia  duodenului de amestecul alimentar acid din stomac.
Călătoria continuă şi in drumul nostru suntem intampinaţi de un torent de lichide(sucul pancreatic si bila) care se revarsa prin intermediul unui canal(canalul comun) peste amestecul de alimente(chimul alimentar).
Sucul pancreatic conţine, bicarbonatul pentru neutralizarea aciditatii, enzimele digestive si bila(fierea) care contine un amestec de minerale si colesterol si care are rolul de a  emulsiona grăsimile, ajutand totodata la  neutralizarea aciditatii.
Amestecul de alimente neadecvat(carne,paine,cartof), solicita o cantitate mare de suc pancreatic si de bilă,  şi după o perioada de timp aceste glande devin hipoactive, fiind eliminat insuficient lichid digestiv şi de neutralizare provocand incetinirea şi distrugere enzimatică, inflamarea peretelui duodenal(duodenită) pană la ulcer duodenal.
Călătoria noastră continuă si intrăm in a doua porţiune a intestinului subţire(jejun) unde vedem cum sunt  absorbite substanţele nutritive, o dată cu intervenţia enzimelor care descompun particulele alimentare  in forma lor cea mai simplă.

Substantele nutritive fiind absorbite de peretele intestinului subtire sunt transportate prin sange la ficat.
O data ce am ajuns in ficat, descoperim un imens combinat chimic care satisface nevoile functionale(metabolismul) al intregului organism.
Ficatul este impanzit de numeroase canale mici prin care circula bila, conducand la un canal hepatic mare şi care se uneşte cu colecistul(rezervorul unde se depoziteaza bila) si formează canalul biliar comun.
 Ficatul are4( patru) mari funcţii:   
1.- am gasit un mare depozit de stocare de  aminoacizi, vitamine(A,D,E  şi K)  si diferite minerale, printre care fier si cupru, după care am vazut că sunt distribuite in mod echilibrat.
2.- a doua funcţie pe care am observat-o in călătoria noastră a fost aceea de transformare de sinteza  şi de transmutaţii biologice.
Este incredibil să vezi cum ficatul stochează glicogenul(grăsimi stocate) iar cand nivelul de glucoză din sange scade, el converteşte din nou in glucoza grăsimile stocate(glicogenul).
3.-a treia funcţie a ficatului este cea de secreţie, el producand aproximativ  1litru de bila pe zi, bila care este un agent dupa cum semnalam anterior, de alcalinizare şi de emulsificare a grăsimilor.
4.- a patra funcţie pe care o observăm in călătoria noastra este cea de detoxificare. Ficatul are la indemana celulele imunitare(Kupffer), celule care au rolul să digere bacteriile, viruşii si alţi agenţi patogeni din sangele care circulă in tractul digestiv.
Ficatul poate sintetiza hormoni, medicamente si alte substanţe chimice şi poate produce anumite enzime care ajuta la detoxificarea  sangelui.
Continuăm călătoria noastra şi ajungem impreuna cu rezidurile  digestive in intestinul gros(colon).Întalnim anumite falduri circulare si totodata şi nişte glande secretoare de mucus pentru a susţine eliminarea corespunzatoare.
Colonul intervine in procesul de descompunere si hidratareare prin intermediul bacteriilor benefice, iar combinaţia de particule alimentare şi produşii secundari, rezultaţi in urma digestiei din stomac şi intestinul subţire, se combină in colon, iar cea mai mare parte a apei se absoarbe din nou pentru a forma o masă solidă, care este eliminată din organism.
Colonul stabileşte o legatură electrică cu toate organele şi ţesuturile din organism, motiv pentru care eliminarea deficitară prin colon, provoacă mari dezechilibre energetice si de funcţionare optima al intregului organism.
Raţiunea pentru care consumăm hrană şi lichide, aşa cum aminteam la inceputul acestei călatorii, este aceea de a procura combustibil, dar şi materiale de construcţie si refacere pentru organism.
Majoritatea elementelor  şi a compuşilor rezultaţi in urma digestie, sunt utilizaţi ca surse de energie pentru intreg organismul.
Sintetizand  aspectele esenţiale prin care am incercat să le obtinem urmare a călătoriei noastre prin tractul digestiv(stomac, duoden, intestin subţire, ficat, intestin gros.) observăm ca hrana brută nu poate fi utilizată de organism pana nu este descompusa in cele mai simple si nutritive substanţe pe care le conţin, astfel organismul să le poată absorbi si utiliza.

Niciun comentariu: