vineri, 28 februarie 2014

Cortizolul! Hormonul Stresului! !

Cortizolul este hormonul care asigura cândva supravieţuirea speciei prin activarea instinctului de a "lupta" sau de a "fugi", acesta fiind eliberat in corp de glandele suprarenale.
Corpul nostru este agresat zi de zi de acest hormon al “ stresului”, hormon care  poate genera o serie de probleme de sănătate.
Rolul  principal al cortizolului  este de a pregăti corpul pentru "luptă" sau "fugă". Oamenii din vechime se confruntau cu stimulii de stres atunci când aceştia erau nevoiţi să vâneze, fiind implicaţi cu predilecţie factorii fizici(muşchii corpului), numărul de “agenţi stresori” fiind nesemnificativ în comparaţie cu  perioada  omului modern în care trăim astăzi.
"În lumea de astăzi, nu mai avem nevoie să fim în starea de luptă sau fugă de natură. Cu toate acestea, societatea noastră este atât de activă şi ocupată încât cortizolul este în circulaţie constant", a precizat Brandon Mentore, specialist în sănătate.
Omul modern, în ultimi anii, se confruntă cu un număr mare  de “agenţi stresori”,în viaţa de zi cu zi.  De la o simplă agitaţie provocată de un blocaj în trafic, până la pierderea  locului de muncă s-au ieşirea la pensie,  “agenţii stresori” declanşează un proces hormonal complex prin care producţia  de  cortizol  în organism creşte semnificativ, această creştere fiind asociată cu o serie de probleme de sănătate precum depresia, creşterea în greutate, bolile cardiace sau reducerea densităţii osoase.
În momentul în care nivelul de cortizol din organism este prea ridicat, "afectează întregul organism care începe să se prăbuşească. Practic, îi îmbătrâneşte pe oameni înainte de timp", a spus doctorul Tracy Thomas.
Nivelul ridicat de cortizol în organism reduce capacitatea acestuia de a lupta împotriva bolilor, şi persoanele care se confruntă cu un număr mare de “agenţi stresori”, sunt expuşi riscului de a dezvolta hipertensiune arterială, boliale inimi, boli ale tractului digestiv, obezitate, şi chiar osteoporoză.

Obezitatea este şi o consecinţă a factorului stres, indivizii în perioadele stresante se consolează cu mâncarea, nu din nevoie şi pe fondul acestei obişnuinţe, creşterea în greutate fiind o consecinţă a unor mecanisme de “adaptare” la  stres.
Controlul asupra acestui hormon(cortizol) se poate face prin practicarea unor exerciţii fizice cu impact redus asociate cu câteva minute pe zi de meditaţie.

Gabriel Ilăşoaia

Niciun comentariu: