marți, 3 ianuarie 2017

Suplimentele Alimentare! O eră care se apropie de sfârșit!?Turmalina- un cristal semiprețios pentru sănătate. Află cum poți scăpa de durerile provocate de afecțiunile reumatice și nu numai.


Liviu Dragnea(03.ian.2017)-"Lansăm o lege privind suplimentele alimentare. Este o întreagă discuție cu aceste suplimente alimentare care sunt peste tot, în toate reclamele la televiziuni și nu există un control stric asupra efectelor acestor suplimente alimentare. Trebuie să fie o abordare riguroasă și a publicității și a modului cum sunt folosite".


Suplimentele Alimentare sunt recunoscute ca produse specifice, menite să asigure o alimentație echilibrată, prin facilitarea aportului acelor substanțe nutritive care nu sunt prezente în dieta practicată, dezechilibrată sau insuficientă.
 Folosirea suplimentelor alimentare este deci o măsură de „avarie“ și în niciun caz un substitut pentru o dietă alimentară suficientă și variată.

Clasificarea Suplimentelor Alimentare

Vitaminele sunt structuri organice complexe, indispensabile vieții (vitamine = amine ale vieții

Mineralele sunt elementele chimice necesare organismelor vii, altele decât cele patru elemente de bază (carbon, hidrogen, azot și oxigen) prezente în molecule organice comune. macroelemente – calciu, potasiu, sodiu, sulf , magneziu; oligoelemente – fier, cobalt, crom, cupru, , fluor, iod , seleniu, siliciu,etc.

Plantele medicinale în suplimentele alimentare reprezintă dovezile unei tradiții milenare considerată de literatura de specialitate cu termenul englezesc herbalism (formă de medicină alternativă, bazată pe observare empirică și experiență colectivă în tratarea sănătății cu ajutorul plantelor).Ginsengul, Cordicepsul,Konjacul,Lăptișorul de matcă,etc.

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați din plante, clasificate ca solubile sau insolubile; fibre insolubile- varza, sfecla, morcovii, napii,etc.fibre solubile- făina de ovăz, fasole, mazăre, orz

Acizii grași esențiali sunt acizi grași - surse vegetale (oleaginoase, uleiuri) și surse animale (acidul ω-3 din peşte).

Aminoacizii, componente fundamentale ale proteinelor sunt grupați în trei categorii: aminoacizi esențiali (nu pot fi sintetizați de către organism și trebuie să fie furnizați de alimentele din dietă), aminoacizi non- esențiali (sunt asigurați de către organism) și aminoacizi condiționali (sunt necesari în conjuncturi speciale: boală, stres etc.).


Consumul de  suplimente alimentare a crescut continuu pe măsură ce hrana lumii este din ce în ce  mai chimizată,, realizată din materii prime obținute în agricultură care aplică tehnici industriale de producție, mai mult pentru cantitate, și mai puțin pentru calitatea acestora.

Este important să înțelegem că Suplimentele Alimentare au numeroase rosturi în corpul omenesc, între care: reglarea metabolismului lipidic, glucidic, proteic și mineral; optimizarea activității sistemului enzimatic și sistemului imunitar; reglează structural și fiziologic viața celulară; asigură echilibrul acido-bazic, electrolitic și hormonal; protejează antioxidativ; reglează activitatea nervoasă, a miocardului și coagularea sângelui; menține flora intestinală naturală etc.

Suplimentele Alimentare cuprinde o ofertă variată, structurată îndeosebi pe categorii de utilizatori (copii, femei, bărbați, sportivi, vegetarieni și vegani) și scopuri (sănătate, arzătoare de grăsimi, slăbit, menținerea greutății, fortificare, sporirea masei musculare, culturism, sporirea rezistenței la efort și la stres etc.).
Există suplimente cu destinație comună ambelor sexe (definirea și menținerea greutății, dezvoltarea masei musculare, produse pentru vegetarieni și vegani).
Femeile mai mult decât bărbații constituie un segment hotărât și consecvent al cererii de suplimente alimentare, deopotrivă din nevoi obiective (sunt mai vulnerabile la boli, stres și oboseală) dar și ca urmare a unei reacții mai prietenoase față de promovarea acestora.
Moda este, fără îndoială, unul din factorii cheie care mișcă lumea consumatorilor de suplimente alimentare și mai puțin nevoia unei educații pentru sănătate și pentru o asumare a resposabilităților individuale.
Faptul că nu de puține ori dimensiunile fraudelor în domeniul suplimentelor alimentare este asemănat cu cele din domeniul drogurilor: numeroase rețele de indivizi care se prezintă ca angajați ai Ministerului Sănătății, înșeală cetățenii impunându-le achiziționarea de remedii „eficiente pentru toate bolile“
DA!...este necesară o lege care să reglementeze în mod corect această piață!....dar aceste reglementări să protejeze consumatorul, și nu să înlesnească dezvoltarea companiilor farmaceutice care doresc să-și extindă piața de desfacere prin înlăturarea competitorilor.
Niciun comentariu: